Tømrerne som satset alt på å bli sine egne byggherrer

Vi lar oss inspirere av mennesker som våger å satse. Derfor møtte vi en av våre håndverkskunder, P.A. Klev Eftf., ved et prosjekt de har i Mandal.

Til nå har vi i Altidata kun kjent gutta bak selskapet etter hvilke behov de har hatt når det kommer til datatekniske saker. Men i dag skulle vi bli kjent med arbeidet deres, og hverdagen deres. Vi la fra oss nerden i oss, og prøvde så godt vi kunne å passe inn i vårt nye element.

Gründere

Vi er i Mandal, i et hyttefelt på Lillestøl. Slagene fra spikerpistolene gir gjenklang i den grove steinsiden som ligger helt inntil den vakre brune hytta med vinkler og blanding av liggende og stående kledning.

Her treffer vi Hans Løyning. Han er en av gründerne i selskapet, og liker seg ute der han får gjort skikkelig arbeid. Men ordrene har ikke kommet av seg selv. Godt håndverk gjennom flere prosjekter har blitt lagt merke til, og kundene har strømmet til. Selskapet han startet sammen med Kristian Harkmark, broren sin Kjetil, og Alf Gunnar og Stein Ove Abrahamsen er ikke mer enn tre år gammelt, men de har allerede gått fra fem til tolv ansatte.

Nedgangstider ble motivasjonen for å starte eget

De fem mennene jobbet i gamle Peter A. Klev, som ble kjøpt opp av Brødrene Reme og Veidekke i 2005. Nedgangstider i anleggsbransjen fikk tankene til å svirre hos fem menn fra Mandal. Større enn frykten for å feile, var lysten til å skape noe.

– Vi hadde lyst å prøve noe annet, og vi hadde lyst til å skape vårt eget, forteller Hans Løyning.

Sommeren for tre år siden ble overgangen fra ansatt til egne herrer et faktum for karene fra Mandal. De gikk i gang med visshet om at risikoen for å feile absolutt var til stede. Men det stoppet dem ikke. De veddet lønna si på at de skulle få dette til.

Sørlandsidyll. Hans Løyning (t.v.) og Alf Gunnar Abrahamsen ved Harkmarksfjorden, som ligger idyllisk til ved hyttene de har satt opp.

Forsiktig start ble nøkkelen til suksess

Å bygge hus er ikke bare et håndverk, det er også et monument som forteller noe om hvem som har bygget det. Alt fra reisverk til lister er vitner om hvem de som har bygget boligen, er. Og arbeidet blir lagt merke til, og snakket om.

Karene som nå hadde startet opp sin egen tømrervirksomhet hadde nå børstet støvet av sitt gamle firmanavn, som stammet fra 1890, et navn de overtok fra gamlesjefene Svein og Peter Klev. P.A. Klev AS ble til P.A. Klev Eftf. AS («Efterfølgere»).

Nå skulle monumentene reises, sten for sten. Når vi spør dem om strategien deres, så får vi et klart og tydelig svar:

– Stå tidlig opp, gi jernet og levere kvalitet, hver dag, har vært den klare strategien vår, sier Hans.

Man skulle kanskje tro at det er mer som skal til for å oppnå suksess i byggebransjen. Men karene i P.A. Klev Eftf. AS sin erfaring er at hardt arbeid og ekte kvalitetsfokus lønner seg. I dag, tre år senere, har staben vokst fra fem til tolv, som hver dag jobber med å bygge hjem i Mandal og omegn. De har blitt arbeidsgivere til flere enn seg selv, og nå har de mulighet til å ha flere prosjekter gående samtidig.

– Det har egentlig gått over all forventning, sier Hans om bedriften som de to siste årene har omsatt for nesten 12 millioner kroner.

Selv etter å ha startet fra null, har bedriften hvert år levert et overskudd.

Med utsikt mot vannet. Det har gått unna med hyttesalget i Lillestølen i Mandal. Hytta nærmest på bildet og den bak er oppført av P.A Klev Eftf.

Drivkraften er å bestemme selv

Vi lar oss inspirere. Dette er en bedrift som ikke er bygget opp av tunge strategier og store investeringer, møter og prosesser. Dette er en bedrift som er bygget opp av hardt arbeid og motiverte gründere som har fokusert på å være den beste versjonen av seg selv når de er håndverkere på jobb. Vi spør dem hva som har vært drivkraften.

– Tanken på å drive for seg selv og skape noe, svarer Hans Løyning.

– Og ikke minst at en hadde en lokal jobb der en slapp å kjøre til Kristiansand, skyter Abrahamsen inn med et flir om munnen og lokalpatriotisme i tonen.

Som byggmesterentreprenør bygger de alt fra A til Å, for å bruke deres egne ord, inkludert betongarbeid.

Alltid tilgang. P.A. Klev Eftf. AS trenger ikke lagre noe på sine egne datamaskiner. Alt ligger i skyen, og er tilgjengelig fra hvor som helst.

Takk for besøket

Akkurat som karene i P.A. Klev Eftf AS, så mener vi at et godt håndverk er noe som gir resultater over tid. Og for oss, er IT-tjenester i skyen håndverket. Og det gode håndverket gjøres ved å kjenne sine kunder.

For disse karene har vi levert tjenester som gjør at de kan bruke tiden sin på det de virkelig kan, og bruke minst mulig energi på «datating».

Ønsker du hjelp til å komme deg ut i skyene? Ta kontakt for å finne ut hvor enkel en datahverdag kan bli.

Siden oppstarten i 2006 har nærmere 3500 bedrifter i Norge valgt Altidata som sin leverandør. Målet er å gjøre IT-hverdagen til din bedrift enklest mulig. P.A Klev eftf. AS er en av kundene vi samarbeider med.

Likte du denne saken? Del den gjerne med dine venner!